Lokale ruileconomie (LETS – SEL)

De lokale ruileconomie – Local Exchange Systems (LETS) of Système d’Échange Local (SEL) in het Frans   is een netwerk waarin vrienden en buren die elkaar willen helpen elkaar af en toe (niet-professioneel) bijstaan, om zo de kwaliteit van het sociale en lokale leven te verbeteren.

In onze gemeente bestaan er twee netwerken: de SELUnivers, in Sint-Pieters-Woluwe en de nabije omgeving, en SELOuverture, die zich over heel Brussel uitstrekt.

Uitwisselingen van zogenaamde “praktische nutsdiensten” krijgen de voorkeur: kleine onderhouds- en verbeteringswerken aan huis, hulp bij huishoudelijke taken, energiebesparende vormingen, schoolondersteuning, activiteiten voor kinderen, vervoer, mobiliteit, enz.

Hoe werkt het?

Elk lid stelt zijn of haar talenten, vaardigheden en bekwaamheden ten dienste van anderen en vraagt op zijn of haar beurt om hulp in een vaardigheid die hij of zij niet bezit. De ruilvaluta, waarvan de naam varieert naar gelang de SEL’s, komt over het algemeen overeen met een uur dienst.

Zo staat bij SELUnivers 1 “zoutkorrel” gelijk aan 1 uur werk. In SELOuverture daarentegen komt 1 “ECU” (Exchange Convivial Unit) overeen met 1 minuut werk.

Moet ik iets terugdoen voor degene die een dienst verleent?

Het lid dat een dienst ontvangt kan elk ander lid een wederdienst doen. Zo gaat het bijvoorbeeld bij SELUnivers: Pierre deed gedurende twee uur een vertaalopdracht voor Frédérique, hij verdient 2 korrels zout. Zo kan hij 2 uur lang een strijkdienst aanvragen bij Sophie voor 2 korrels zout, enzovoort.

Deelnemen aan een SEL betekent eerlijk geven en nemen (1 uur dienst = 1 uur een andere dienst, wat die ook moge zijn).

Wie kan lid worden en hoe?

  • Voor SELUnivers: iedereen die in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en omgeving woont (om een “lokale” dienst te garanderen). Er zijn geen lidmaatschapscriteria, maar u wordt verwacht het handvest van het netwerk te ondertekenen. Daarin wordt gepleit voor respect, tolerantie, uitwisseling en het afzien van enige commerciële activiteit.
  • SELOuverture is aanwezig in de 19 Brusselse gemeenten en naburige gemeenten. Er bestaan vier voorwaarden om lid te worden: gesponsord worden, zich aan hun charter houden, minstens één dienst aanbieden en de jaarlijkse bijdrage betalen.

Vraag en aanbod worden gepubliceerd in het privégedeelte van de SEL-website, dat toegankelijk is voor leden. De leden nemen contact op, ruilen, waarna de ontvanger ruilvaluta overmaakt aan de donor.

 

Contacten :

  • SELUnivers

Email : info@selunivers.be

Website : selunivers.be

  • SELOuverture

Email : info@selouverture.be

Website : selouverture.be

Facebook : SELouverture