De biodiversiteit behouden

Biodiversiteit is de ongelooflijke verscheidenheid van het leven op Aarde, of het nu gaat om dieren, planten, schimmels of micro-organismen. Ze is dus overal om ons heen en wij maken er deel van uit.

Biodiversiteit is het resultaat van 3,8 miljard jaar evolutie en essentieel voor ons overleven. Voeding, bouwmaterialen, textielvezels, actieve bestanddelen in vele geneesmiddelen, bestuiving, lucht-, water- en bodemverontreiniging, …: al deze producten en diensten zijn noodzakelijk voor het leven op Aarde.

De biodiversiteit is vandaag de dag echter in gevaar en soorten verdwijnen in een alarmerend tempo: 68% van de gewervelde dieren (zoogdieren, vogels, vissen, reptielen, amfibieën) zijn in minder dan 50 jaar verdwenen. Dat blijkt uit het “Living Planet Report 2020”, dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) om de twee jaar publiceert.

Ongekende wereldwijde veranderingen zijn het gevolg van de bevolkingsexplosie en economische groei. Als dit wereldwijde fenomeen doorgaat, zullen we binnen een jaar of 40 alle wilde dieren op onze planeet hebben laten uitsterven.

 

Meer informatie:

 

Als u praktische vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met dienst Leefmilieu van de gemeente.