Behoud van bestuivende insecten

Wist u dat elk jaar meer dan 30% van de bijenkolonies in België verdwijnen? En dat dit fenomeen ook wilde bestuivers (bijen, vlinders, kevers, enz.) treft?

Bijen zijn echter echte arbeidsters voor ons welzijn en zorgen voor de bestuiving van ongeveer 80% van onze gewassen in Europa. Deze insecten zijn dus een essentiële schakel in de levensketen.

 

In de praktijk:

Elk van ons kan eenvoudige gebaren stellen om onze omgeving opnieuw gastvrij te maken voor bestuivers: een paar honingplanten, een insectenhotel, biologisch eten, pesticidevrij telen, enz.

  • Als u een tuin heeft kunt u ook gewoon de biodiversiteit bevorderen door een deel ervan minder regelmatig te maaien (bijv. slechts twee keer per jaar, eind juli en in september) en wild te laten staan. Insecten en bestuivers zullen u dankbaar zijn!
  • Een andere mogelijkheid voor regelmatig gemaaide delen: mulchen, een maaitechniek waarbij het afgemaaide gras niet wordt ingezameld. De mulchmaaier snijdt het bovenste deel van het gras in kleine stukjes die gelijkmatig op het gazon worden afgezet om een mulch te vormen. U hoeft de grasbak niet te legen, noch het gras te bemesten: het gehakte gras fungeert als een beschermende mulch tegen droogte en een gratis natuurlijke meststof! Zeer praktisch en ecologisch, maar toch moet er regelmatig en vrij frequent gemaaid worden: 2 tot 3 keer per week.
  • Beschikt u over een balkon, een klein stukje tuin, een eenvoudige bloembak of woont u in de buurt van een openbare tuin? Zaai vanaf mei nectarafscheidende en honingdragende zaden en/of laat de spontane flora op natuurlijke wijze groeien (zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen). Elke honingdragende bloem maakt een insect blij. Elke dag doen de 50.000 bijen van een bijenkorf meer dan 20 miljoen bloemen aan.

Zaaien van honingdragende zaden zijn een concrete maatregel om een toevluchtsoord te creëren voor bijen en bestuivende insecten die bijzonder gevoelig zijn voor de effecten van pesticiden.

Daarom heeft de gemeente in 2018 in het kader van de Maand van de Duurzame Ontwikkeling, die onder het thema biodiversiteit wordt georganiseerd, talrijke pakketten met honingdragende zaadjes uitgedeeld.

Samenstelling: korenbloem, bernagie, muskuskruid, bolderik, oregano, vingerhoedskruid, gewone viperine, papaver, enz. (zaden van gecontroleerde regionale oorsprong).

 

Meer informatie: 

  • SRABE (Sint-Pieters-Woluwe) de Koninklijke Maatschappij voor Bijenteelt van Brussel en omstreken, zet zich in voor de opleiding en sensibilisering van het publiek voor de producten van de bijenkorf, de wereld van de bijen, het werk van de imkers en de kwaliteit van hun omgeving.
  • Federaal Bijenplan
  • info-bijen.be
  • Geef de biodiversiteit in jouw buurt een boost met Vergunning om mijn wijk te vergroenen