Collectieve moestuin
Wilt u met de productie van uw eigen voedsel beginnen, maar beschikt u niet over een eigen tuin om een moestuin aan te leggen, of een binnenplaats of balkon om in bakken of potten te telen?
Doe mee of start een collectieve moestuin!
Wat is een collectieve moestuin?
Een collectieve moestuin wordt bewerkt door een groep mensen die het werk en de oogst delen, samen beslissen over de inrichting van het perceel, de keuze van de te cultiveren soorten… Een charter bepaalt vaak de werkingsregels van de moestuin. Het is dus een collectieve en participatieve organisatievorm. Inspanningen en middelen worden gebundeld (zaden, gereedschap, compost…) en er wordt gestreefd naar de uitwisseling van knowhow en gezelligheid. Collectieve moestuinen dragen zo bij tot betere banden tussen de bewoners van dezelfde wijk en tot de versterking van elkaars tuinbouwkundige vaardigheden, en bevorderen tegelijkertijd het behoud van de biodiversiteit.
De collectieve moestuinen van Sint-Pieters-Woluwe:
- Parkôlégum
- Moestuin Cap famille
- Moestuin Jardin des roses
- Sint-Aleidismoestuin
- Moestuin Square de Guise
- Moestuin Herendal
- Moestuin Drevekens
- Hof van Orban moestuin
- Collectieve moestuinen van Vogelzang
- Moestuin Le jardin d’à côté
Wij nodigen u uit om de Duurzame Kaart van Sint-Pieters-Woluwe te raadplegen, waar u alle collectieve moestuinen van onze gemeente gemakkelijk terugvindt. Vergroot de kaart om de legende en de volledige informatie te ontdekken.
Netwerken van collectieve moestuinen
Leefmilieu Brussel ondersteunt stedelijke moestuinen in het Brussels Gewest, met name via een netwerk. De doelstellingen van dit netwerk zijn om u dichter bij elkaar te brengen, om voor uitwisseling te zorgen, u te vormen maar ook om u te ondersteunen bij het opzetten en bestendigen van uw projecten.
Meer weten:
Gratis workshops “Telen in de Stad”
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nodigt, in samenwerking met Apis Bruoc Sella vzw en Tournesol-Zonnebloem, particulieren in Brussel uit om gratis deel te nemen aan inleidende workshops over stadslandbouw. Ontdek het in het hele gewest, in samenwerking met de gemeenten en de OCMW’s.
Deze workshops bieden de mogelijkheid om op een zeer concrete manier te ontdekken hoe u pesticidevrij, met het juiste gereedschap en op elk type ondergrond kunt telen. In een paar uur tijd ontdekt u hoe u fruitbomen of -struiken plant, uw eigen zaailingen maakt, permacultuurtechnieken toepast of zelfs een moestuin op 1 vierkante meter aanlegt. Sommige thematische modules stellen de champignonteelt of kippenkweek voor, en de voorwaarden voor een duurzame praktijk.
Dit initiatief maakt deel uit van de Good Food-strategie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die de productie van gezond voedsel voor lokale en duurzame voeding promoot. Bovendien draagt de stadslandbouw bij tot het behoud van de biodiversiteit en het sociale weefsel tussen de burgers en stimuleert hij de economie.
Meer weten:
Begeleiding – Ondersteuning
Leefmilieu Brussel biedt in het kader van haar projectoproep “Vooruit met de Wijk” een begeleiding en financiële ondersteuning aan. Via ontmoetingen op het terrein zal uw gids u helpen bij de ontwikkeling van uw moestuin en uw groep. De financiële steun stelt u in staat uw project te lanceren.