Ontdek de luchtthermografie van uw dak!

Ontdek de resultaten van de luchtthermografie van uw dak 👉 hier !

 

In de nacht van 16 op 17 januari 2023 vloog een klein vliegtuigje over het luchtruim van Sint-Pieters-Woluwe om een infrarood thermografie van de daken van het grondgebied uit te voeren.

Het doel ? Om het energieverbruik beter te beheersen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, kan met behulp van luchtthermografie het warmteverlies worden aangetoond van daken en alle gebouwen die voor residentiële, commerciële, industriële en openbare doeleinden worden gebruikt, teneinde de bevolking en de openbare en particuliere actoren bewust te maken van de problematiek van warmteverlies en thermische isolatie.

 

Context

Uit de diagnosefase van het gemeentelijk Klimaatplan is gebleken dat de bouwsector een van de belangrijkste bronnen van broeikasgasemissies en een van de belangrijkste gebieden van energieverbruik is.

De gebouwen in het Brusselse Gewest zijn oud en veel ervan zijn slecht of helemaal niet geïsoleerd. Ze zijn voornamelijk vóór de jaren zestig gebouwd, verbruiken te veel energie en zijn slecht aangepast aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Hieronder ziet u een grafiek van de bouwjaren van de gebouwen in Sint-Pieters-Woluwe, waarvan 80% tussen 1900 en 1980 werd gebouwd.

 

Dit betekent dat ze weinig of geen warmte-isolatie hebben.

Bovendien vertonen zelfs recentere gebouwen een aantal tekortkomingen op het gebied van isolatie (te dunne of ingepakte of zelfs beschadigde isolatie, slechte plaatsing of met koudebruggen, enz.).

Verliezen via het dak vertegenwoordigen ongeveer 30% van de verliezen van een gebouw. Daarom is het belangrijk dat dit deel van het gebouw goed geïsoleerd blijft.

Méthodologie : gegevensverwerving

Concreet vloog er in de nacht van 16 op 17 januari 2023 een vliegtuigje over Sint-Pieters-Woluwe.  Het doel was de luchtfotografie uit te voeren die nodig is voor een infraroodthermografie van de daken van het grondgebied met een minimale ruimtelijke precisie van 40 cm en een thermische precisie die zo dicht mogelijk bij de nominale capaciteit van de sensoren ligt, +/- 20 Milli Kelvin.

Thermografie moet worden uitgevoerd op relatief lage hoogte met live controle van de infraroodbeelden, wat documenten van hoge kwaliteit mogelijk maakt met een goed onderscheid van de verliezen per gebouw.

 CO2-compensatie voor de uitgevoerde overlucht

De CO2-uitstoot van deze vlucht werd gecompenseerd.