En wat doet mijn gemeente ?

Om een voorbeeld te stellen en zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, wil Sint-Pieters-Woluwe geleidelijk aan de milieuverantwoordelijke praktijken binnen de administratie uitbouwen: koolstofarme leveringen, dematerialisatie van processen, duurzame bestellingen, milieuvriendelijker voedsel, verantwoorde evenementen, enz. Dit kan ook via de beslissingen die genomen worden voor de gemeentelijke vzw’s en het OCMW.

In dit artikel vindt u een overzicht van verschillende initiatieven die de afgelopen jaren binnen het gemeentebestuur zijn opgestart.

Een succesvolle energietransitie

L’Arc-en-Ciel van Stokkel – Eerste gemeentelijke eco-kinderdagverblijf

In 2021 werd in Sint-Pieters-Woluwe het eerste gemeentelijke ecologische kinderdagverblijf gebouwd: L’Arc-en-Ciel.

En savoir plus
Afvalvermindering

Hergebruik van computerapparatuur

Sint-Pieters-Woluwe neemt deel aan de kringloopeconomie door haar informaticamateriaal te laten hergebruiken: oude computers, kabels, enz.

En savoir plus
Gemeentelijk beheer

Uitwerking van het Gemeentelijk Klimaatplan

Gezien de vele dringende vaststellingen over het klimaat en de verbintenissen die op verschillende machtsniveaus, van internationaal tot regionaal, zijn aangegaan, wil de gemeente Sint-Pieters-Woluwe langdurig resoluut kiezen een veerkrachtig en “zero-uitstoot” grondgebied te zijn.

En savoir plus
Afvalvermindering

Geen plastic waterflessen meer

In 2020 werden, met het oog op afvalvermindering, kwaliteitsvolle roestvrijstalen waterflessen uitgedeeld aan al het personeel van de gemeentelijke administratie en de gemeentelijke vzws.

En savoir plus
Zich anders bewegen

Gemeentelijk elektrisch wagenpark

De ambtenaren van de administratie rijden op elektriciteit en geven zo de voorkeur aan lichte voertuigen. Twizy’s, elektrische auto’s en fietsen maken integraal deel uit van het gemeentelijke wagenpark.

En savoir plus
Zich anders bewegen

Fietskoerierdienst

Sinds oktober 2019 wordt de post “per afgifte” van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe geleverd per fietskoerier!

En savoir plus
Een succesvolle energietransitie

Fotovoltaïsche panelen op openbare gebouwen

In 2017 heeft Sint-Pieters-Woluwe 362 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd op 7 openbare gebouwen. De gemeente deelt haar daken met haar burgers!

En savoir plus
Een succesvolle energietransitie

Zonnepanelen in het sportcentrum Sportcity

Het sportcentrum Sportcity is een van de grootste energieverbruikers van het gemeentelijk erfgoed.

En savoir plus
Een succesvolle energietransitie

Nederlandstalige gemeentebibliotheek De Lettertuin

De Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek “De Lettertuin” (Grote Prijzenlaan 63) is de eerste bibliotheek in België die volgens passieve energienormen is gebouwd.

En savoir plus
Duurzaam eten

De keuken van de Koning Boudewijnresidenties gelabeld

Sinds 2017 heeft de keuken van de Koning Boudewijnresidentie het label “2 Good Food vorken” gekregen, wat de aandacht vestigt op hun inspanningen om seizoensproducten te promoten en voedselverspilling tegen te gaan.

En savoir plus