Actieplan Agenda21 van Sint-Pieters-Woluwe

Agenda 21 is een term die vaak voorkomt als we het hebben over duurzame ontwikkeling op gemeentelijk niveau. Maar waar hebben we het precies over?

Achter de uitdrukking “Agenda 21” gaat een instrument voor duurzame ontwikkeling schuil: het wil met de deelname van de burgers de globale strategieën (waartoe op internationale conferenties zoals de COP21 (Parijs, 2015) is besloten) op lokaal niveau implementeren. Bedacht tijdens de beroemde Top van Rio in 1992, biedt Agenda 21 dus een antwoord op het motto “Globaal denken, lokaal handelen” (E. Dubos).

Sindsdien is het door talrijke Europese landen overgenomen en op verschillende territoriale niveaus (regio, stad, gemeente, enz.) geïmplementeerd.

Kortom, Agenda 21 vat samen wat een lokale overheid op lokaal niveau besluit te doen voor duurzame ontwikkeling. Het beschrijft de waarden die deze gemeenschap wil bevorderen en de manier om de doelen die zij zich heeft gesteld te bereiken.

 

Het Actieplan Agenda 21 van Sint-Pieters-Woluwe

In het kader van haar actief engagement voor duurzame ontwikkeling en met de steun van Leefmilieu Brussel is de gemeente Sint-Pieters-Woluwe in 2008 begonnen met het opstellen van een eigen Lokaal Agenda 21-actieplan.

Het is het resultaat van een consequent participatief werk dat gedurende 2009 en 2010 de medewerkers van de administratie en de burgers van de gemeente samenbracht voor een reeks overlegfora.

Deze fora hebben eerst een diagnose gesteld van de sterke en zwakke punten van de gemeente op het gebied van duurzame ontwikkeling, alvorens het actieplan op te stellen. Het plan bestaat uit 70 acties die op lokaal niveau moeten worden uitgevoerd. Het definitieve document werd in december 2011 goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen en door de Gemeenteraad.

Klik hier om het plan te ontdekken

 

Wat gebeurt er met het Agenda21-actieplan van Sint-Pieters-Woluwe in 2021?

Bijna tien jaar na de goedkeuring van het Agenda21-actieplan heeft het zijn beloop gehad. De meeste van de 70 acties zijn inmiddels uitgevoerd of in een vergevorderd stadium. Sommige van de overblijvende acties zijn in de loop van de tijd gewoonweg achterhaald, omdat de algemene context van de gemeente is geëvolueerd.

Ook op gewestelijk niveau ontwikkelt Leefmilieu Brussel geleidelijk aan zijn “Agenda 21”-strategieën onder de noemer “Klimaat”.

Het is dan ook in hetzelfde perspectief dat Sint-Pieters-Woluwe in 2021 begon met de participatieve ontwikkeling van een nieuw, ambitieus actieplan, onder de naam Klimaatplan. Het zal het mogelijk maken om de lijst van prioritaire acties op te stellen die nodig zijn om de beoogde CO2-reductiedoelstellingen voor 2030 & 2050 te bereiken.