Hagen en struiken aanplanten en onderhouden

Wist u dat alle vegetatielagen ons veel diensten bewijzen? Dat veel dieren afhankelijk zijn van struiken en hagen? Dat uw keuze van beplanting de biodiversiteit in uw tuin kan bevorderen? Hier is een blik op hagen en struiken: deze planten worden vaak als minder charismatisch beschouwd dan onze grote bomen, maar zijn niettemin zeer nuttig.

De diensten die hagen en struiken leveren:

  • Verbetering van de luchtkwaliteit door CO2 en gasvormige verontreinigingen vast te leggen. Dit kan sterk verschillen van soort tot soort! Het Sésame-project in Frankrijk categoriseert planten die aangepast zijn aan de stad, met name op basis van dit criterium.

 

  • Regeling van de watercyclus: door de bodem meer doorlaatbaar te maken via de kleine openingen die door hun wortels worden gecreëerd, en door water op te vangen en vervolgens te verdampen. In onze gemeente blijven we niet gespaard van overstromingen en daarom kan elke vergroeningsactie ons helpen om het regenwater beter te beheren.

 

 

  • Toevluchtsoord voor biodiversiteit: Het biedt beschutting en voedsel voor veel bestuivende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Sommige vogels nestelen daar zoals het roodborstje, enkele mezen, merels, enz. Veel struiken en hagen dragen vruchten die in de winter zeer nuttig zijn voor vogels: egelantier, hulst, meidoorn. Gemengde hagen, die ten minste gedeeltelijk uit inheemse soorten bestaan en matig gesnoeid worden, kunnen dus een echte rol spelen als ecologische corridors (verbindingen die we in de stad vaak zijn kwijtgeraakt).

 

  • Regeling van het lokale klimaat: een bladverliezende haag van een bepaalde hoogte fungeert als windscherm en creëert een aangenaam microklimaat dat ideaal is voor het kweken van bijvoorbeeld fruitbomen.

 

  • Groene infrastructuur: deze begrenst onze tuinen en waarborgt de privacy van de woning. De keuze van bepaalde doornige planten (bijv. hulst, egelantier, meidoorn) kan het gevoel van veiligheid zowel voor ons verhogen (bekend als defensieve haag) als de soorten die er schuilen beschermen tegen roofdieren.

 

  • Toegang tot de natuur: niet veel stadsbewoners hebben genoeg buitenruimte om hoogstammige bomen te laten groeien. Waar de ruimte beperkt is, is het planten van kleine planten een manier om ervoor te zorgen dat iedereen recht heeft op natuur.

 

De keuze van soorten:

Te vermijden:

  • Invasieve uitheemse soorten die op de Europese lijst en op de Brusselse lijst opgenomen worden
  • Bamboes: hoewel ze op geen van beide lijsten staan, verspreiden bamboes zich via wortelstokken en kunnen ze uw tuin en die van uw buren binnendringen.
  • Uitheemse soorten in het algemeen. Veel soorten die momenteel grote ecologische problemen veroorzaken, zoals de Aziatische duizendknoop, werden enkele decennia of eeuwen geleden geïntroduceerd als sierplant en werden pas veel later invasief. Raadpleeg de brochure “Alternatieven voor invasieven” om niet-invasieve planten te vinden die aan uw behoeften voldoen.
  • Planten die niet geschikt zijn voor uw terrein (beschikbare ruimte, bodemtype, vochtigheid) of uw situatie (onderhoudsfrequentie, allergieën, enz.)
  • Monoculturen: één soort of cultivar is veel vatbaarder voor ziekten en ziekteverwekkers (bijv. ligustrum).
  • Naaldbomen: thuja- en cipreshagen, die in het verleden erg populair waren, hebben nu te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering en verkeren vaak in een erbarmelijke staat. Als u echt een naaldhaag wilt, is taxus, inheems in België, de beste keuze. Pas op: alle delen van de taxus, inclusief de zaden, zijn giftig, behalve de rode zaadrok die het zaad omringt en die door vogels wordt gegeten.

 

Te bevorderen:

  • Inheemse, bladverliezende soorten die mee geëvolueerd zijn met onze lokale fauna.
  • Soorten die aangepast zijn aan een veranderend klimaat en een aangepast beheer tijdens hittegolven.
  • Gemengde soorten: dit verhoogt het plezier voor het oog (bloei op verschillende tijdstippen, gebladerte in verschillende kleuren), verhoogt de veerkracht van de haag en zorgt voor een diversiteit aan habitats en stuifmeel of vruchten voor de lokale fauna.
  • Planten die de gewenste diensten leveren. Kleine fruitbomen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een eetbare haag te creëren.

 

Vóór het planten:

De regelgeving:

  • Het Burgerlijk Wetboek schrijft voor dat uw planten van minder dan 2 meter hoog op ten minste 50 cm van de perceelsgrenzen plant, en planten die 2 meter of hoger worden op 2 meter van de perceelsgrenzen, tenzij er een overeenkomst is gesloten tussen buren. (art. 3.133.)
  • Een bestaande haag die op de mandelige grens is geplant, wordt verondersteld mandelig te zijn. Zorg ervoor dat u de toestemming van uw buren krijgt voordat u eraan werkt. (art. 3.105.)
  • Voor onderhoudsdoeleinden moet u alle takken snoeien die over het eigendom van uw buren hangen (art. 3.134).
  • Het Algemeen Politiereglement verplicht u om uw hagen zo te snoeien dat ze de openbare ruimte niet onoverzichtelijk maken en de openbare verlichting niet hinderen.
  • Sommige plaatselijke stedenbouwkundige verordeningen bevatten voorschriften met betrekking tot beplanting.

 

Aanplantingen

Kies gezonde planten met blote wortel en plant op het juiste moment. Bereid de grond voor en verbeter deze indien nodig. Vergeet niet uw planten te kiezen van een kwaliteitskwekerij.

 

Snoeien

Er zijn veel verschillende snoeivormen voor verschillende struiken. Om te weten te komen wat, hoe en wanneer u moet snoeien, raadpleeg de pagina “Ga voorzichtig en doordacht te werk bij het snoeien van heesters”.

Vermijd zoveel mogelijk het snoeien van uw hagen en struiken tussen 1 april en 15 augustus: in deze periode loopt u het risico dat u nestelende vogels verstoort.

 

Wat zijn de ecologische alternatieven voor hagen?

 

Voor meer informatie: