OPWAARDEREN – Opwaarderen van voedingsafval

Geen verbranding meer van ons organisch afval in Brussel !

Sinds 15 mei 2023 is in heel Europa verplichte sortering en gescheiden inzameling van organisch afval ingevoerd worden. Meer concreet mag er geen voedselafval meer in de witte vuilniszak worden gegooid.

Er zijn twee oplossingen om dit organisch afval te sorteren en op te waarderen:

Oplossing nr. 1: Om het transport van dit te verwerken afval tot een minimum te beperken, is lokale compostering DE kwalitatieve oplossing om afval op te waarderen, waardoor u bovendien het volume van uw vuilnisbakken met een derde kunt verminderen.  Met of zonder buitenruimte bestaan er verschillende composteertechnieken: vermicompostering in een appartement (ook mogelijk zonder balkon), composteren in een silo of in een vat buiten. Wat is daar nu de meerwaarde van? U zult genieten van het rijke materiaal van de rijpe compost om uw aanplantingen te voeden.

In Sint-Pieters-Woluwe zijn er al 5 collectieve composteringsinstallaties waar u kunt deelnemen aan de compostering van uw voedselafval. Om bestaande buurtcomposteringsplaatsen bij u in de buurt te vinden, ga naar: De Duurzame kaart van Sint-Pieters-Woluwe.

Wilt u meer weten over composteren voordat u de sprong waagt? WORMS vzw biedt maandelijks gratis opleidingen aan voor alle Brusselaars. Voor meer info kunt u terecht op hun website: WORMS vzw.

Meer info in het algemeen over compostering vindt u hier: RECYCLEREN – Compostering

Oplossing nr. 2: Sinds 2017 kunt u dankzij de oranje zakkeninzameling uw voedselafval sorteren. Zodra dit afval is verzameld, wordt het in twee fasen opgewaardeerd: het wordt naar een biomethaniseringsinstallatie gestuurd, waar het via een biomethaniseringsproces wordt omgezet in groene energie; het resterende materiaal wordt vervolgens omgezet in compost voor de landbouw.

*Wist je dit? 20 ton voedselafval kan het elektriciteitsverbruik van een gezin gedurende een jaar dekken (Leefmilieu Brussel – Net Brussel).

In de praktijk zijn er enkele regels: u mag geen pitten, eierschalen, notendoppen, botten, visgraat, enz. weggooien. Op de website van Net Brussel vindt u alles over het sorteren van voedselafval.

PS: de inwoners van Sint-Pieters-Woluwe mogen gratis een oranje container krijgen door naar het gemeentebestuur te gaan.

Meer informatie: