Stap 2: Verantwoordelijk omgaan met energie

Omdat we al onze energiebronnen zullen moeten herzien om een duurzame energietransitie te verzekeren, volgen hier de belangrijkste wegen om u te helpen een verantwoordelijke operator te kiezen, de premies te ontdekken waarvan u zou kunnen profiteren en de juiste eerste informatiekanalen te vinden voor de installatie van fotovoltaïsche panelen.

In de praktijk:

1. Hoe kiest u een verantwoordelijke elektriciteitsleverancier?

De objectieve jaarlijkse ranglijst van Greenpeace: Groen is hip… en de meeste leveranciers bieden nu groene stroom aan. Achter deze term gaan veel verschillende strategieën schuil, afhankelijk van de leverancier. Terwijl sommigen elektriciteit daadwerkelijk produceren uit hernieuwbare energie, produceren anderen ‘groene’ elektriciteit uit niet-duurzame bronnen, zoals kernenergie en steenkool, garanties van oorsprong te kopen: een mechanisme dat ook het milieu ondersteunt, maar in mindere mate. Daarom heeft Greenpeace de website mijngroenestroom.be ontwikkeld, die een betrouwbare en objectief bestudeerde rangschikking van groene energieleveranciers biedt en u de mogelijkheid geeft om gemakkelijk over te stappen naar een echte groene leverancier.

De economische vergelijker van Brugel, de Brusselse gas- en elektriciteitsregulator, kan u helpen om uw elektriciteitsfactuur te begrijpen en uw keuze voor een operator door te zetten, rekening houdend met uw financiële lasten.

2. Investeringssteun

De Brusselse Groene Lening, die een financiering biedt tot € 25 000 tegen een tarief dat varieert van 0 tot 2%, afhankelijk van uw inkomsten, kunt u ook gebruiken voor de installatie van apparatuur voor hernieuwbare energie. Neem voor meer informatie contact op met de adviseurs van Homegrade.

3. De installatie van fotovoltaïsche panelen

Vooraleer u aan de aankoop van fotovoltaïsche panelen begint, is het een goed idee om de Zonnekaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te raadplegen die Leefmilieu Brussel ontwikkelde. Een zeer praktisch hulpmiddel om met volledige kennis van zaken aan de slag te gaan! Nadat u de situatie van uw woning heeft aangegeven, ontdekt u het zonnepotentieel van uw dak, evenals de kosten en opbrengsten van fotovoltaïsche panelen of een zonneboiler. U kunt het rapport dan naar een potentiële installateur sturen om deze automatische schatting te verfijnen.

Getuigenis van een bewoner van Sint-Pieters-Woluwe over de voordelen van fotovoltaïsche energie: “Fotovoltaïsche energie produceert 50% van onze elektriciteit gratis. De installatie kostte € 8500 inclusief belasting, maar dankzij de premies betalen we eigenlijk maar € 1050. We zullen onze investering in iets meer dan 2 jaar terugverdienen!”.