Duurzaam kopen
De overgang van de “eenvoudige consument” naar die van een verantwoordelijke “consumactor” door een zorgvuldige keuze van leveranciers en producten is een echte hefboom voor verandering die ons in staat stelt om onze gebieden autonomie en macht terug te geven.
Ook in Sint-Pieters-Woluwe ontwikkelt het aantal alternatieven voor deze meer beredeneerde aankopen zich steeds meer.
In de praktijk:
Waar kan ik volgens het “korte keten”-principe winkelen? Er bestaan vele mogelijkheden:
- De markten bieden de producenten altijd de mogelijkheid om hun producten rechtstreeks aan de consument te verkopen en de consument zo te informeren over hun productiemethoden. U vindt er lokale en/of biologische producenten.
- Lokale winkels: groentetelers, slagers, enz. bieden u de kans om de lokale economie te ondersteunen en ook om de herkomst van de producten te achterhalen.
- Bulkwinkels bieden vaak een ruime keuze aan producten die over het algemeen afkomstig zijn van korte ketens. Vergeet niet uw bulkzakken en andere verpakkingen mee te nemen!
- Afleverpunten voor mandjes: deze voedselleveringspunten kunnen op veel verschillende manieren worden geleverd, hetzij door een producent, een producentencoöperatie of een distributieplatform. De producten zijn, afhankelijk van de leverancier, al dan niet biologisch, lokaal of niet, enz. Het afhaalpunt kan een kruidenierswinkel zijn, een winkel, een school, … kortom, elke plaats die georganiseerd is voor het publiek en die dat wenst te worden.
- Coöperatieve en participatieve supermarkten, zonder winstoogmerk, waar het management collectief gebeurt en de beslissingen samen worden genomen en waar het kapitaal wordt gedeeld.
- Winkels die fairtrade producten
- Groepsaankopen: een groep burgers komt samen om producten te kopen, hetzij rechtstreeks van lokale producenten, hetzij via coöperatieven. Door de tussenpersonen te schrappen, is de consumptie milieuvriendelijker en duurzamer, omdat ze een beter inkomen voor de boer oplevert. Het is ook een kans om banden aan te halen met de mensen uit de eigen regio! In tegenstelling tot de afleverpunten worden de leden betrokken bij het dagelijks beheer van de groep, of het nu gaat om een wachtdienst tijdens de distributie van groenten, vergaderingen met de boer of andere activiteiten. Deze groepen kunnen verschillende vormen aannemen:
- De GAC (Groupe d’Achat en Commun): waarin de producten of manden worden besteld volgens uw behoeften. (Voedselteams in Vlaanderen)
-
- De GASAP (Groupes d’achat solidaire de l’agriculture paysanne) die ook een contract met de producent ondertekenen om de regelmatigheid van de bestellingen voor meerdere maanden te verzekeren. Hun aanpak omvat sociale, ecologische en economische criteria. De prijs wordt zodanig vastgesteld dat rekening wordt gehouden met de realiteit van het leven van de boeren en dat zij een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen.
Wij nodigen u uit om de Duurzame Kaart van Sint-Pieters-Woluwe te raadplegen, waarmee u gemakkelijk alle markten, afhaalpunten en voedselinkoopgroepen in onze gemeente kunt vinden. Vergroot de kaart om de legende en de volledige informatie te ontdekken.