Eerlijke handel

Eerlijke handel is een handelsrelatie die gebaseerd is op dialoog, transparantie en respect, waarbij gestreefd wordt naar meer gelijkheid in de wereldhandel. Het draagt bij tot de duurzame ontwikkeling door betere handelsvoorwaarden te bieden en de rechten van de producenten te respecteren.

In de loop van de tijd, en onder invloed van het concept van duurzame ontwikkeling, is de milieucomponent aanzienlijk versterkt, waarbij ook een gamma “noordproducten” is ontstaan naast de “zuidproducten”.

Hoe herken je een fairtradeproduct?

Het eenvoudigst herkent u een fairtradeproduct aan het label op de verpakking. Dat certificeert de fabricagevoorwaarden.

Hier vindt u een overzicht van de belangrijkste fairtrade labels in België:

 

Fairtrade: geeft aan dat het product fair trade is. Het is een van de belangrijkste spelers in de eerlijke handel.

Producten:  voedsel, bloemen en planten, textiel.

Oxfam Fair Trade: duidt op fairtradeproducten die door Oxfam-Wereldwinkels worden verkocht. Het is strikt genomen geen label, maar een merk dat eigendom is van een niet-gouvernementele organisatie. In België is het de vzw Oxfam Wereldwinkels die dit merk beheert.
Ecocert Equitable: het product voldoet zowel aan de criteria van de biologische landbouw als aan die van de eerlijke handel (volgens de “ESR”-norm).

Producten:  voedsel, cosmetica en textiel.

Bio équitable: het product voldoet zowel aan de criteria van de biologische landbouw als aan die van de eerlijke handel (volgens de “ESR”-norm). Dit label is bedoeld voor bedrijven in samenwerking met producenten uit opkomende of ontwikkelingslanden.

Producten:  voeding, cosmetica (welzijn, hygiëne en schoonheid).

Bio solidaire: het product voldoet zowel aan de criteria van de biologische landbouw als aan die van het handvest “Bio solidaire”. Het doel van dit label is lokale partnerschappen tussen verwerkers en producenten (uit “noordelijke” landen) ontwikkelen, om zo het behoud van de lokale landbouw en duurzame uitwisselingen te bevorderen.

Producten:  voedsel, cosmetica en textiel. 

Fair Wear: niet-commerciële vereniging waar merken, distributeurs en kledingproducenten zich bij kunnen aansluiten. De ambitie van dit label is om de arbeidsomstandigheden in de textielsector te verbeteren. U vindt hier de lijst van partnermerken.

Producten: textielproductie.

Het Prix Juste Producteur-label is een nieuwe manier om producten en merken te identificeren die de Waalse producenten een eerlijke prijs betalen. De lijst van gelabelde producenten is hier beschikbaar.

Producten: voedingsmiddelen.

Naturland is een organisatie die opkomt voor de biologische landbouw die overal ter wereld actief is. Dit soort landbouw steunen, betekent de gezondheid en de veiligheid van de kleine producenten, die op een duurzame manier werken, in stand houden, met zorg voor de lokale ecosystemen. Met het verbod op kinderarbeid en ten voordele van hun scholing.

Producten: bosbeheer, visserij, textiel en cosmetica.

De Wereldorganisatie voor Eerlijke Handel (World Fair Trade Organisation) is het internationale netwerk van organisaties voor eerlijke handel dat kleine producenten die lid zijn van het netwerk helpt om uit de precaire situatie te geraken. Het garandeert de toepassing van de principes van eerlijke handel en strijdt actief voor een toename van de eerlijke handel in de hele wereld.

Producten: voedingsmiddelen. 

Symbole Producteurs Paysans (SPP) is het eerste label dat door kleine producenten is gecreëerd voor de producten van boeren en familiebedrijven in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit label heeft als bijzonderheid dat het eigendom is van en beheerd wordt door kleine producentenorganisaties.

Producten: voedingsmiddelen.

Fair for Life is een internationaal fairtrade label dat een ecologische productiemethode en respect voor goede werkomstandigheden garandeert. De contracten moeten ook een minimumduur van drie jaar hebben en de producent moet een eerlijke prijs krijgen.

Producten: voedingsmiddelen, textiel, cosmetica en handwerk.

Meer informatie:

Kaart van WSP-handelaars die fairtrade producten aanbieden

Wilt u in onze gemeente fairtrade producten kopen?

Eind 2018 kreeg onze gemeente de officiële titel “Fair Trade Gemeente”.

Winkels, scholen en openbare structuren hebben zich dus geëngageerd voor de campagne en bieden het hele jaar door minstens 2 fairtradeproducten aan.

U vindt ze gemakkelijk op deze kaart.