Eenmalige gemeentelijke subsidie voor kleine initiatieven op het gebied van duurzame ontwikkeling

Burgergroeperingen en -verenigingen hebben de mogelijkheid om bij de gemeente een eenmalige subsidie aan te vragen voor kleine duurzame ontwikkelingsinitiatieven, van strikt collectief en niet-commercieel belang, bestemd voor de inwoners en gebruikers van Sint-Pieters-Woluwe. Een reeks projecten van Sint-Pieters-Woluwe kreeg de afgelopen jaren dus een duw in de rug om innovatieve duurzame projecten uit te voeren.

 

Bijdrage van de gemeente

De gemeente beschikt over een jaarlijks budget van 5000 € voor projecten en initiatieven die staan voor duurzame ontwikkeling en die bijdragen tot een betere levenskwaliteit van de Woluwenaren.

De enveloppe wordt, volgens de aanvragen en projecten, verdeeld over ongeveer 4 tot 8 initiatieven per jaar.

Begunstigden

De oproep staat open voor de volgende lokale actoren:

  • De verenigingen zonder winstoogmerk (vzw’s);
  • Feitelijke verenigingen (elke groep van meerdere personen die zich verenigt voor een doel van algemeen belang).

 

De administratie kent alleen subsidies toe aan verenigingen (niet aan particulieren). Gemeentelijke diensten en adviesraden zijn dan ook uitgesloten van de lijst van begunstigden.

Bent u geen vereniging en wilt u toch een subsidie aanvragen. Dan kunt u:

  • Ofwel een feitelijke vereniging vormen voor uw project. U moet dus een verenigingsrekening openen om de subsidie te ontvangen, met een minimum van 2 ondertekenaars, en bij dit formulier een document van de bank voegen dat bewijst dat het een verenigingsrekening is.
  • Ofwel een aanvraag indienen in samenwerking met een bestaande en actieve vereniging op het grondgebied van de gemeente. Een aantal lokale verenigingen vraagt al regelmatig een gemeentelijke subsidie aan en kennen deze procedures. In de praktijk ontvangt die vereniging de subsidie op basis van de kopieën van de bewijsstukken die u ons hebt toegestuurd en zij betalen u terug.
Voorwaarden
  • De subsidieaanvraag moet worden ingediend vóór het begin van de activiteit waarvoor de subsidie wordt aangevraagd (aanvragen voor voorgaande of lopende activiteiten worden niet in aanmerking genomen).
  • Het project moet zonder winstoogmerk zijn.
  • De aanvragers verbinden zich ertoe de nodige regelgevende maatregelen en verzekeringen te nemen voor de uitvoering van hun project en/of activiteiten, die onder hun uitsluitende verantwoordelijkheid zullen worden uitgevoerd.
  • De aanvragers verbinden zich ertoe in alle fasen van het project zo milieuvriendelijk mogelijk te werk te gaan. Zij verbinden er zich dus toe:
    • proactief te zijn bij het behoud van het milieu door te zorgen voor afvalpreventie en, waar nodig, opwaardering van afval; vervuiling vermijden; natuurlijke hulpbronnen op een beredeneerde manier gebruiken; duurzame verbruiksgoederen gebruiken (bv. herbruikbare borden, gerecycled papier/FSC, duurzame catering, geen gadgets, enz.);
    • een ethische, lokale en solidaire economie te stimuleren door de aankoop van gesubsidieerde goederen en diensten;
    • de sociale cohesie te bevorderen, met het oog op de toegankelijkheid voor iedereen, gelijke kansen, respect voor het publiek en voor de buurt, zowel wat betreft de impact als de participatie.
  • De aanvragers brengen de vermelding “met de steun van de Gemeente Sint-Pieters-Woluwe” aan voor de activiteiten/materialen gefinancierd door de subsidie en het logo van Agenda 21 en van de gemeente op de communicatie.
Selectiecriteria
  • Aandacht voor de verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling (ecologisch, sociaal, economisch) in alle fasen van het project.
  • De collectieve en participatieve dimensie van het project voor de Woluwenaren, met inbegrip van het potentiële aantal betrokken begunstigden en/of deelnemers.
  • Het herhaalbaarheidspotentieel van het project (de mate waarin het project kan worden herhaald).
  • De ontwikkeling van een duidelijk tijdschema voor het project.
  • De opstelling van een budget en eventuele gedeeltelijke financiering uit eigen middelen.
  • Communicatie met de doelgroep.
Uitgaven die in aanmerking komen

Alle investerings-, communicatie- en werkingskosten die rechtstreeks verband houden met het project, met uitzondering van de uitgaven voor catering, personeel van de structuur (de initiatiefnemer kan bijvoorbeeld niet worden vergoed) en beheerskosten die inherent zijn aan de structuur (bijvoorbeeld huur).

Elke uitgave wordt verantwoord door middel van een boekhoudkundig document en een betalingsbewijs (ontvangstbewijs of factuur + betalingsbewijs, ...).

De subsidiabele uitgaven moeten binnen 12 maanden na de officiële kennisgeving van de subsidie plaatsvinden.

Let op: we vragen om te begroten op basis van de werkelijke behoeften, aangezien er veel verzoeken zijn.

Aanvraag van subsidie door een vereniging - procedure

Subsidieaanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend door een ingevuld aanvraagdossier te sturen naar de dienst Duurzame Ontwikkeling van de administratie, bij voorkeur per e-mail naar duurzaam[@]woluwe1150.be , of per post naar :

Gemeenteadministratie Sint-Pieters-Woluwe

Dienst Duurzame Ontwikkeling

Charles Thielemanslaan 93

1150 Sint-Pieters-Woluwe

Elke vereniging kan meerdere projecten indienen.

Opmerking: voor elk project dat een tijdelijke of permanente tussenkomst in de openbare ruimte vereist moet bovendien een gemeentelijke vergunning voor het gebruik van het terrein worden aangevraagd.

Toekenning van de subsidie - administratieve procedure

Na de behandeling van de aanvraag door de afdeling Duurzame Ontwikkeling, en indien het dossier geldig is, wordt uw aanvraag geanalyseerd door de cel Duurzame Ontwikkeling. U krijgt dan een gerechtvaardigd positief of negatief antwoord op uw verzoek, afhankelijk van de mate waarin dit in verhouding staat tot de hierboven beschreven doelstellingen.

Deze subsidies zullen echter alleen worden toegekend binnen de beschikbare begrotingskredieten en onder voorbehoud van goedkeuring door de Gemeenteraad.

Indien uw project wordt geselecteerd, wordt het gesubsidieerde bedrag achteraf op de rekening van de vereniging gestort in ruil voor een ondersteunend dossier dat uiterlijk 13 maanden na de kennisgeving van de subsidie aan de dienst voor duurzame ontwikkeling van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe moet worden overgemaakt.

 

Nuttige links:

  • Aanvraagdossier (.word ou .pdf)
  • Bijlage bij het dossier (voorwaarde en criteria voor de toekenning van de subsidie)  (.word ou .pdf)
  • Ondersteunend dossier  (.word ou .pdf)
  • Logo’s van de gemeente  (.word )
  • Door de gemeente gesubsidieerde projecten: De burgerprojecten